Johanna ja Juha Tanska - Talo minussa, minä talossa - Meditatiivinen sisustuskirja

Kauniita kuvia ja kauniita ajatuksia asumisesta, oman kodin merkityksestä ihmiselle. Tarinoita remonteista, kodin hankinnasta, oman paikan löytämisestä. Olipa kyseessä pieni yksiö tai suuri kartano, koti kuvastaa asujaansa ja asuja kotiaan. Ollaan "kotona", mikä on enemmän kuin "kodissa", joka on jonkun muun.

Erityisesti koskettivat kuvaukset synnyin- ja lapsuudenkodin merkityksestä, tässä pari lainausta:

"Filosofi Gaston Bachelard väittää, että syntymäkotimme on kaiverrettu meidän ruuniiseemme, sen muistiin. Jos palaisimme kahden- tai kolmenkymmenen vuoden poissaolon jälkeen syntymäkotiimme, saattaisimme huomata, että huolimatta myöhemmistä taloista ja kodeistamme syntymäkotimme muisto on meissä jäljellä: portaiden askelmat, tapa, jolla avasimme narisevan oven tai hapuilimme pimeässä ullakolle. Pienimmänkin salvan kosketus on muistona tallella käsiemme ihossa."

"Lapsuuden koti. Me kannamme sitä mukanamme, [---]"
"Lapsuuden koti on jälkiä meissä, ei niin kuin lumessa ketun tai lastenvaunujen että tästä on kuljettu, vaan syvempinä painaumina, muotoiluina: tästä sinä olet tullut."

Aikaisemmin olen lukenut samojen kirjailijoiden kirjan Silitä kissaa - Hengellisiä harjoituksia hengästyneille, joka sekin oli hyvä lukukokemus.